Obscene Productions
Time:32:33 min
Rok vydání:2007
www.splitter.se

SPLITTER

Avskräckande Exemplar

7.5.2007      text: Martin

Přestože do oficiálního vydání tohoto alba ještě nějaký ten týden chybí, bombarduje již pár dnů mé ušní bubínky a ničí můj přehrávač. A já recenzi na nové SPLITTER prostě musím napsat hned, protože tahle deska je skvělá, i když toto hodnocení jsem si asi měl nechat až na samotný závěr. Nebojím se však říci, že tento počin řádně provětrá současnou grind core scénu. Sotva jsem uslyšel první vzorek, byl jsem doslova ohromen a nevěřícně naslouchal tomuto novému dílu švédských SPLITTER. Velmi nezvyklé, až inovátorské pojetí grind core, mě na první poslech vzalo tak, že jsem se nedočkavě těšil domů, až si to v klidu poslechnu. Pro ty, kteří se právě děsí, zda-li SPLITTER neubrali na své agresivitě z předchozího mini alba, mám hned uklidnění - ze své zběsilosti rozhodně neustoupili ani o píď. Ale i přesto je tato deska jiná a překvapených bude asi mnoho fanoušků. Aby taky ne, klavír v grind core se neslyší často. Album lze jednoduše charakterizovat jako různorodé a nápadité. U žádného z 21 songů, z nichž jen dva přesáhnou stopáž dvou minut, nenajdete shodný charakteristický rys, až na tu již avizovanou zběsilost. Každý ze songů je jiný a obsahují pasáže, které se v tomhle žánru zrovna moc nenosí. Markantní je to hlavně v první části, kde co skladba, to originální spojení grind coreové brutality a postupů ze širokého spektra žánrů. Čistě rockovými postupy počínaje, přes metalcore, až po melodické kytarové party, slýchané u blackových kapel. Totalkvaddad, Sjukast i Världen, Om vingar Fanns, WÍldtagen Själ, FÍgelskrämman, Den Dagligen Skiten jsou skladby v nichž je to nejčitelnější. A obzvláště trojka - Livets Svarta Tunnel je již tak osobitá, že označit ji slůvkem grind je hodně troufalé. Grindcoreové části skladeb a sypačky jsou velmi dobře kombinovány s uvolněnějšími party, z nichž mnohé jsou až nezvykle melodické. Na druhou stranu ale působí velmi kompaktně a je to nekompromisní jízda od začátku až do konce, nerozpadající se na nesourodé části. Skutečně mistrná skladatelská a aranžérská práce, zahraná s precizností matadorů extrémní hudby. I zvuková stránka je poněkud netradiční. SPLITTER prostě zní trochu jinak, než klasická grind produkce, možná čitelněji, více hardcore a více heavy, ale rozhodně ku prospěchu věci. Album má velký náboj živelnosti a samotná energie z něj přímo sálá. Švédská produkce se rozhodně nezapře.
Druhá polovina desky pomalu přechází v trochu tradičnější pojetí žánru, ale pořád s výrobní značkou Made in SPLITTER, až do velkého finále Utanförskapet & Jag, kde zazní již avizované piano, jež zde není jen lacinou blbinkou na efekt, ale dotváří atmosféru skladby. Určitě to bude zajímavá skladba naživo ha,ha...
Jsem z Avskräckande Exemplar velmi nadšen a můj dojem navíc podtrhuje skvěle zpracovaný layout bookletu a perfektní obal. Tohle album rozhodně stojí za poslech!




Komentáře k recenzi:

počet příspěvků: 3
poslední: 23.05.2007 - 05:25:29


Vložit komentář


Zobrazit komentáře



Kapitán IGL - Píseň proti t    23.05.07 - 05:25
Hey, taky si to dávám - píseň proti trudomysl...

Sobi - fakt bomba    18.05.07 - 21:29
Od tehle stredy si to davam uz po nekolikrate a m...

miňík - splitter rulez    17.05.07 - 11:50
fuuu tak toto je fakt bombovi album .....


The five best albums of 2007 according to the editors of The Suffering zine:


Martin

Splitter
"Avskrackande Exemplar"
Pig Destroyer
"Phantom Limb"
Entombed
"Serpent Saints"
Pigsty
"Living Dead Stars"
Afgrund
"Svarta Dagar"


Áda

Rotting Christ
"Theogonia"
Nine Inch Nails
"Year Zero"
Behemoth
"The Apostasy"
Opeth
"The Roundhouse Tapes"
Anaal Nathrakh
"Hell is Empty And All The Devils Are Here"


Čert

Rwake
"Voices Of Omens"
Neurosis
"Given To The Rising"
Jesu
"Conqueror"
The Black Dahlia Murder
"Nocturnal"
Swallow The Sun
"Hope"


HELL Maniacs!

Když mi původní úvod nedávno Žízeň rozcupoval, napsal jsem sice jiný, ale s menší obměnou vlastně to samé. Též neprošel. No a ani teď na tom nejsem o nic lépe, protože ty pocity uvnitř mě jsou stále stejné. Nicméně se pokusím shrnout alespoň stručně fakta, která jsou pro další budoucnost našeho webfanzinu The SUFFERING podstatná.
Opravdu ani při nejlepší vůli nelze říct, jak se to všechno bude vyvíjet a jak to za pár měsíců bude vypadat. Jestli vůbec něco bude…. Fanouškovství je sice pěkná věc, ale je pochopitelné, že život nás, obyčejných lidí, přináší i jiné nutné priority, než je fanzin pro pár šílenců…
A to je i vlastně odpověď proč The SUFFERING na půl roku doslova umřel, za což se dodatečně omluvám za nás za všechny, ale nebylo v našich silách skloubit vše tak, aby zbylo i trochu tolik potřebného času pro náš web. Člověk míní, život mění… A vlastně jsme si i na vlastní kůži vyzkoušeli známou pravdu, že těžší je něco udržet, než vytvořit.
Čas ukázal, že i my sami musíme trochu couvnout ze svých velkolepých představ.
Každopádně první zásadní informací je, že chceme a hodláme pokračovat dál. Sice v trochu pozměněné formě, kdy méně v konečném výsledku znamená více, ale přínosem by měla být alespoň základní aktuálnost. Novinkou pak přidání MP3 playeru, kde budou ke slyšení kapely o kterých píšeme. Rozhovory nebudou tak obsáhlé, ale mělo by jich být rozhodně více… V konečném efektu, pro čtenáře určitě veliké plus. Chceme dát také více prostoru méně známým i (zatím) neznámým, leč kvalitním kapelám. Konečně, o těch věhlasných se dočtete všude. Ale určitě vždy půjde o prvotřídní muziku!
Tradičních velkých rozhovorů se rozhodně nevzdáváme, jen je musíme přizpůsobit našim možnostem…
Jak už jsem naznačil v úvodu, vzhledem ke všem dalším okolnostem těžko přesně odhadnout, jak se budou naše kroky dál odvíjet, ale v cestě po které chceme tuhle grind káru tlačit dál, máme jasno.


Martin, 24.12.2007


...celý Editorial




Copyright © 2006 All rights reserved.           KONTAKTY | ENGLISH VERSION