Neonarcis
CD
2007
www.bandzone.cz
/psychoticdespair

PSYCHOTIC DESPAIR

Psychotic Despair

19.3.2008      text: Martin

Jak se říká, kdo si počká ten se dočká. Kluci z PSYCHOTIC DESPAIR si dali se svým komentářem pěkně na čas, takže jsem si už v duchu říkal, že tahle jejich skvělá vysoce explozivní debutní fošna naší skromnou pitevnu asi nepozná. Ale neklesejme na mysli, své vnitřnosti zde tahle parádní deska stejně vyvrhne a z druhé strany našeho pomyslného pitevního stolu nám u toho asistoval bicmen Štefy:


Na to, že se jedná o vaše debutní album, jde po všech stránkách o velmi kvalitní materiál. Dobře zahrané, skvělé songy, skvělý zvuk ... Je to díky tomu, že máte již delší zkušenosti s hraním v jiných vašich kapelách, nebo jsou prostě P.D. dobrá kapela?

Ahoj, tak předem bych ti chtěl poděkovat za tvojí pochvalu a jsem rád, že se ti to líbí! Nemyslím, že by nějak zásadně ovlivnilo hraní v dalších kapelách to, co tvoříme v PSYCHOTIC. Nehledě na to, že v době kdy se tohle CD točilo jsem byl vlastně jediný člen P.D. co hrál součastně i v dalších kapelách. No a jestli jsme dobrá kapela? To už snad musí posoudit ostatní ne? :-)

Je tu i nějaké další případné ovlivnění z JIG-AI nebo V.O.H., myslím stylové, nebo jde o čistě autorský projekt? Kde jste čerpali vlivy pro toto album?

Žádné jiné ovlivnění z dalších našich kapel co se týče stylu není. S V.O.H. si hrajeme hc/trash/punk a s JIG-AI ras Gore Grind, i když těm JIG-AI je PSYCHOTIC stylově blíž. Nevidím důvod nač mít 3 kapely a navzájem se stylově ovlivňovat. Vlivy pro tuhle desku jsme čerpali v naší zkušebně. Představ si starou tovární halu, v jejím sklepě naší zkušebnu, která je nasáklá plísní, zatuchlým smradem, všude velké množství odpadků a tam se nám to dobře tvoří songy co hrajem a co jsou na tomhle CD... :-)!

Proč název desky Desertstorm tour 2007? Má to nějaký hlubší význam? Přestože na desce nejsou přiložené texty, podle názvů některých songů se zdá, že jsou hodně veselé... Má to být ironie?

Musím tě poopravit. Deska je bez názvu. Prostě jen PSYCHOTIC DESPAIR. Desert Storm Tour 2007 je jen nápis v bookletu a má doplňovat celkovej výjev co je tam obsažen. Žádnej hlubší význam za tím není. Souhlasím s tebou, že některé názvy našich songů jsou veselé až na song WHY? Ten je naopak neveselej a vyjadřuje náš odpor k ´´lidem´´ , kteří jsou schopni nesmyslným a brutálním způsobem utýrat kočku, psa či jiné zvíře pro svoje zvrácené potěšení. Ostatní songy texty nemají.


Stefy


I obal je až velmi podivný - jakési grafické fotokoláže. Kdo přišel s nápadem na tenhle obal a co má vůbec vyjadřovat? Vozíčkáři na poušti je docela solidní úlet, nemyslíš?

Právě proto, že je obal tak ´´divnej´´ se nám zamlouvá! S nápadem přišel Filip (L´INPHANTILE COLLECTIVE). Když mi o tom nápadu s nadšením vyprávěl prvně do telefonu, jeho nadšení jsem zrovna dvakrát nesdílel. Představa postav s žárovkama místo hlav mě moc nebrala a navíc jsme s klukama původně zamýšleli něco úplně jiného. O to větší překvapení bylo, když jsme viděli první zrealizovaný návrh. Hned bylo jasný, že to je ten správnej obal pro tuhle desku. Vnitřek bookletu má vyjadřovat přesně to, co na první pohled vidíš po jeho otevření. P.D. na cestě z koncertu a jsou přepadeni bandou loupeživejch vozíčkářů co mají žárovky místo hlavy a samopaly v rukou. Nic hlubšího za tím není, jen pouhá sranda. Front cover má prej bejt nepřímá parodie na knížku Malý Princ, ale o tom by ti víc řekl Filip jak a proč ho napadlo zrovna tohle. Nám se prostě jen líbil ten nápad. Samozřejmě mi nezbývá než souhlasit s tím, že je to solidní úlet :-)

. Deska má skvělej zvuk, což je na tuzemské poměry hodně nezvyklé. Jak moc náročné je pro kapelu jakou jsou P.D. nahrát desku s tak výborným zvukem?

Tak na tom jakej má deska zvuk má z největší části podíl Brain, (v dnešní době už i stálej člen P.D. na kytaře) kterej nám to celý míchal, masteroval a nahrávaly se u něj všechny kytary. Bicí s basou a zpěvem se nahrávaly zvlášť v pražském studiu ´´MONTY´´ No a jak moc je náročný nahrát takovou desku? Nevím jak pro ostatní ale já jsem s tím žádnej velkej problém neměl a myslím, že nahrávání šlo v celku dobře. Největší plus bych viděl v tom, že nás při nahrávání netlačil čas. Bicí basa a zpěvy se stihly nahrát během dvou dnů. Kytary se točily u Braina doma přes LINE6 přímo do kompu a tak se s tím dalo víc pohrát. Myslím, že kdyby jsme to měli celý točit, míchat a masterovat ve studiu za ty peníze na který nás to vyšlo, nebude to mít ani z poloviny takovej zvuk jakej to má. Jo a nemyslím si, že by za poslední dobu v ČR vyšla nahrávka, která by měla vyloženě špatnej zvuk (myslím tim death/grind nahrávku). Mě osobně se moc líbí zvuk co mají na split CD RUBUFASO MUKUFO / OPITZ. Obě kapely naprosto parádní zvuk a parádní hudba!




Komentáře k recenzi:

Dosud nebyl vložen žádný příspěvek


Vložit komentář



The five best albums of 2007 according to the editors of The Suffering zine:


Martin

Splitter
"Avskrackande Exemplar"
Pig Destroyer
"Phantom Limb"
Entombed
"Serpent Saints"
Pigsty
"Living Dead Stars"
Afgrund
"Svarta Dagar"


Áda

Rotting Christ
"Theogonia"
Nine Inch Nails
"Year Zero"
Behemoth
"The Apostasy"
Opeth
"The Roundhouse Tapes"
Anaal Nathrakh
"Hell is Empty And All The Devils Are Here"


Čert

Rwake
"Voices Of Omens"
Neurosis
"Given To The Rising"
Jesu
"Conqueror"
The Black Dahlia Murder
"Nocturnal"
Swallow The Sun
"Hope"


HELL Maniacs!

Když mi původní úvod nedávno Žízeň rozcupoval, napsal jsem sice jiný, ale s menší obměnou vlastně to samé. Též neprošel. No a ani teď na tom nejsem o nic lépe, protože ty pocity uvnitř mě jsou stále stejné. Nicméně se pokusím shrnout alespoň stručně fakta, která jsou pro další budoucnost našeho webfanzinu The SUFFERING podstatná.
Opravdu ani při nejlepší vůli nelze říct, jak se to všechno bude vyvíjet a jak to za pár měsíců bude vypadat. Jestli vůbec něco bude…. Fanouškovství je sice pěkná věc, ale je pochopitelné, že život nás, obyčejných lidí, přináší i jiné nutné priority, než je fanzin pro pár šílenců…
A to je i vlastně odpověď proč The SUFFERING na půl roku doslova umřel, za což se dodatečně omluvám za nás za všechny, ale nebylo v našich silách skloubit vše tak, aby zbylo i trochu tolik potřebného času pro náš web. Člověk míní, život mění… A vlastně jsme si i na vlastní kůži vyzkoušeli známou pravdu, že těžší je něco udržet, než vytvořit.
Čas ukázal, že i my sami musíme trochu couvnout ze svých velkolepých představ.
Každopádně první zásadní informací je, že chceme a hodláme pokračovat dál. Sice v trochu pozměněné formě, kdy méně v konečném výsledku znamená více, ale přínosem by měla být alespoň základní aktuálnost. Novinkou pak přidání MP3 playeru, kde budou ke slyšení kapely o kterých píšeme. Rozhovory nebudou tak obsáhlé, ale mělo by jich být rozhodně více… V konečném efektu, pro čtenáře určitě veliké plus. Chceme dát také více prostoru méně známým i (zatím) neznámým, leč kvalitním kapelám. Konečně, o těch věhlasných se dočtete všude. Ale určitě vždy půjde o prvotřídní muziku!
Tradičních velkých rozhovorů se rozhodně nevzdáváme, jen je musíme přizpůsobit našim možnostem…
Jak už jsem naznačil v úvodu, vzhledem ke všem dalším okolnostem těžko přesně odhadnout, jak se budou naše kroky dál odvíjet, ale v cestě po které chceme tuhle grind káru tlačit dál, máme jasno.


Martin, 24.12.2007


...celý Editorial




Copyright © 2006 All rights reserved.           KONTAKTY | ENGLISH VERSION